آغاز تحولی بزرگ در پیشگیری از سرطان پستان با واکسن جدید کلینیک کلیولند

کلینیک کلیولند بهتازگی یافتههای بهروزشدهای از مطالعه بالینی واکسن پیشگیرانه سرطان پستان منتشر کرده است که هدف آن پیشگیری از سرطان پستان سهگانه منفی (TNBC) است؛ نوعی از سرطان پستان که به دلیل فقدان گیرندههای هورمونی و HER2، تهاجمیترین و مرگبارترین نوع این بیماری محسوب میشود.
جزئیات مطالعه و نتایج اولیه
این مطالعه که از سال ۲۰۲۱ با حمایت مالی وزارت دفاع ایالات متحده آغاز شده، در حال حاضر در فاز اول قرار دارد و توسط دکتر جی. توماس باد در کلینیک کلیولند و با همکاری شرکت Anixa Biosciences انجام میشود. تاکنون ۲۶ بیمار در سه گروه مختلف در این مطالعه شرکت کردهاند:
- زنانی که درمان سرطان پستان سهگانه منفی در مراحل اولیه را به پایان رساندهاند و در حال حاضر بدون تومور هستند اما در معرض خطر بالای عود بیماری قرار دارند.
- افرادی که بدون سرطان هستند اما به دلیل جهشهای ژنتیکی مانند BRCA1، BRCA2 و PALB2 در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان پستان قرار دارند و تصمیم به ماستکتومی پیشگیرانه گرفتهاند.
- بیمارانی که پس از شیمیدرمانی و جراحی، هنوز بقایای سرطان در بافت پستان دارند و در حال دریافت ایمونوتراپی هستند.
یافتههای اولیه نشان میدهد که واکسن بهطور کلی بهخوبی تحمل شده و در بیشتر بیماران پاسخ ایمنی ایجاد کرده است. عوارض جانبی عمدتاً به واکنشهای موضعی در محل تزریق محدود شده و در دوزهای پایینتر، این واکنشها خفیف و قابل قبول بودهاند. بیش از نیمی از بیماران پاسخ T-cell علیه پروتئین α-لاکتالبومین نشان دادهاند، که نشاندهنده فعالسازی سیستم ایمنی برای شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی است.
مکانیزم عملکرد واکسن
این واکسن بر اساس تحقیقات پیشبالینی دکتر وینسنت توهی طراحی شده است. هدف آن پروتئین α-لاکتالبومین است که معمولاً فقط در دوران شیردهی در بافت پستان وجود دارد و پس از آن در بافتهای سالم یافت نمیشود. با این حال، این پروتئین در بیش از ۷۰٪ از موارد TNBC دوباره بیان میشود. واکسیناسیون علیه این پروتئین به سیستم ایمنی آموزش میدهد تا سلولهایی را که بهطور غیرطبیعی این پروتئین را تولید میکنند، شناسایی و نابود کند.
گامهای بعدی
با توجه به نتایج امیدوارکننده فاز اول، برنامهریزی برای آغاز فاز دوم مطالعه در سال ۲۰۲۵ در حال انجام است. در این فاز، اثربخشی واکسن در پیشگیری از عود یا بروز TNBC در گروههای پرخطر مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. همچنین، ترکیب واکسن با داروی ایمونوتراپی پمبرولیزوماب (Keytruda) در بیماران باقیمانده سرطان پس از درمانهای اولیه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
این پیشرفتها نشاندهنده گامی مهم بهسوی توسعه واکسنی پیشگیرانه برای یکی از مرگبارترین انواع سرطان پستان است و امیدواریهای جدیدی برای پیشگیری از این بیماری فراهم میکند.